فرسوده سازی پشت نقاب نوسازی
مسعود شهبازی نیا – مدیر تحقیق و توسعه گروه مهندسی باستان پل
خانه ها و سازه ها در کشورهای توسعه یافته سرمایه های ملی آن کشور محسوب میشوند از این رو نظارت جدی بر شیوه ساخت و ساز وجود دارد و قوانین مشخص و محکمی جهت تایید فنی مصالح و صلاحیت سازندگان تدوین شده است. همین امر موجب افزایش کیفیت و به طبع آن افزایش عمر ساختمانها تا دویست سال می شود. در این کشورها به ندرت اتفاق میافتد که خانه های قدیمی به اصطلاح کلنگی شده و تخریب شوند بلکه عمدتا تعمیر می شوند و مجددا مورد مصرف قرار میگیرند.
در کشور ما متاسفانه نظارتهای ناکافی و نگاه حداقلی باعث شده است که ساختمانها در زمانی کوتاه از حیز انتفاع خارج شده و نیاز به تخریب و بازسازی داشته باشند.
کیفیت پایین بناهای ساخته شده موجب تحمیل هزینه های هنگفت به کشور و تضییع ثروت ملی میشود. میلیاردها تومان صرف ساخت بناهای مختلف اعم از مسکونی، تجاری، اداری و حتی بیمارستانی می شود اما با یک بحران حداقلی مانند سیل، زلزله و آتش سوزی به راحتی تخریب شده و از بین می رود و هزینه های صرف شده نیز در یک روز نابود میشوند.
ساختمان سازی در کشور ما عمدتا توسط افرادی صورت می گیرد که تخصصی در این رابطه ندارند، بسیاری از افراد خانه های خود را با نظارت و هزینه شخصی میسازند. اما سوال اینجاست، مگر میشود فعالیت و اعطای مجوز در حوزه ای با این درجه از اهمیت را به افراد غیرمتخصص و بدون دانش فنی سپرد؟
تصور کنید هر یک از افراد جامعه اتومبیل های شخصیشان را خودشان بسازند و نظارتی هم روی کیفیت و دوام و ایمنی آنها نباشد، یا افرادی بدون تخصص کافی و برای کسب سود وارد حوزه ساخت اتومبیل شوند و محصولاتشان را بدون قبول مسئولیتهای آتی به مردم بفروشند.
به طور معمول ارزش خانه ها و آپارتمانها چندین برابر ارزش خودروها می باشد و خطرات و هزینه های خرابی خانه ها نیز چندین برابر خودروها می باشد اما چرا نظارت و توجه کافی روی صنعت ساختمان وجود ندارد و ورود به این صنعت بدون تخصصهای اولیه نیز امکان پذیر است؟
پاسخ این است که نگاه حداقلی به صنعت ساختمان معلول نگاه مسئولین به این صنعت میباشد. از دیدگاه مسئولین، تولید شغل، از ایمنی و جان افراد و اتلاف گسترده منابع اهمیت بیشتری دارد و این نگاه در مسئولین وجود دارد که در صورت اهتمام به اجرای کامل مقررات حجم فعالیتهای ساختمانی کم شده و افراد شاغل بیکار میشوند. اما واقیعت این است با استاندارسازی و نظارت و سختگیری در حوزه ساختمان دانش فنی کارگران نیز افزایش یافته و این افراد به جای کار یدی به کار فنی و تخصصی خواهند پرداخت.
با اهتمام به اجرای قوانین، زنجیره تامین مواد و مصالح ساختمانی نیز استاندارد شده و محصولات پایه با کیفیت بالا وارد صنعت ساختمان می شوند.
با جستجوی ساده در ساختمانهای در حال ساخت مشاهده می کنیم، مصالح خارج از رده و غیراستاندارد در ابعاد گسترده و حتی در مناطق با تمکن مالی بالا به وفور در حال استفادهاست به عنوان مثال، یکی از دلایل عمده تلفات در زلزلهی اخیر کرمانشاه ناشی از خرابی اجزای غیرسازهای مانند دیوارهای داخلی و خارجی بوده است که عمده مصالح به کار رفته در آنها نیز مصالح سنتی از قبیل سفال و بلوک بوده است که ضعف ساختاری در برابر زلزله دارد. اما با فقدان نظارت و دانش فنی، همین مواد و مصالح عینا در ساختمانهای بلند مرتبه تهران نیز در حال استفاده است ودر صورت بروز یک حادثه حجم تلفات خانه های نوساز ساخته شده با مصالح سنتی به دلیل ارتفاع و ابعاد بزرگتر به مراتب بیشتر از خانه های فرسوده و نوسازی نشده خواهد بود.
شرکت ساختمانی و مهندسین مشاور باستان پل با توجه به اهمیت صنعت ساختمان اهتمام به فرهنگسازی در حوزه استفاده از مصالح و تکنولوژی های نوین ساختمانی دارد و ماموریت خود را بهبود کیفیت صنعت ساختمان و کمک به صنعتی سازی در این حوزه قرار داده است. این شرکت با معرفی محصولات و تکنولوژی های نوین ساختمانی مانند جداگرها و میراگرهای لرزه ای، دیوارهای سبک بتنی والکریت، سیستم های سازه ای نوین و غیره در مسیر بهبود صنعت ساختمان قدم برداشته اشت و عقیده دارد به کارگیری فناوری های نوین علی رغم افزایش اندک هزینه های اولیه موجب حفظ دارایی ها ملی و افزایش طول عمر بناها میشود.